Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úvod

6. 10. 2007

Bezpečnost počítače není jen zabezpečení před internetovými hrozbami, ale i před fyzickou likvidací dat jiným uživatelem, selháním elektroniky počítače, krádeží či zničením živelní katastrofou.

 

Veškeré informace o bezpečnosti najdete na těchto internetových adresách Bezpečně online http://www.bezpecneonline.cz/ a Safer Internet http://www.saferinternet.cz.

Ochrana dat

 

Fyzický přístup k datům

 

Pokud pracujete na počítači pod jedním účtem celá rodina, může se stát, že vám jiný člen rodiny omylem smaže vaše data.

 

Ochránit se můžete vytvořením vlastního účtu – ve Windows v nabídce Start ® Ovládací panely ® Uživatelské účty ® Vytvořit vlastní účet.

 

Pokud máte vytvořený vlastní účet, můžete si jednoduše zaheslovat adresáře (složky)- pravým tlačítkem myši rozbalit menu a vybrat Sdílení a zabezpečení a zaškrtnout možnost Soukromá složka.

 

Selhání elektroniky

 

Při poruše elektroniky (např. „odpálený“ hard-disk v důsledku většího výboje elektrického proudu např. při bouřce) je obnova dat z poškozeného disku velice nákladná a někdy i nemožná. Proti selhání lze bojovat používáním zásuvky nebo prodlužovačky s přepěťovou ochranou.

 

Zálohovat, zálohovat, zálohovat!

 

Základem bezpečnosti dat při ochraně proti všem druhům likvidace je jejich pravidelné zálohování – kopírování dat na jiné nosiče. Pro zjednodušení této opomíjené, a přitom tak důležité činnosti je vhodné ukládat důležitá data do vybraných adresářů (například jen do Dokumentů).

 

Pro zálohování si vyberte vhodné médium. Nejméně vhodné jsou paměti typu flash (např. USB klíčenka) určené pro přenášení dat. Mají totiž omezenou kapacitu a jejich životnost se odhaduje na několik let.

 

Nejběžnějším a cenově nejvýhodnějším zálohovacím médiem jsou vypalovací CD a DVD disky. Je dobré si ovšem pro zálohování vybírat dražší, značková média nejlépe v archivační kvalitě (mají zlatou, stabilnější podkladovou vrstvu). Odhaduje se, že CD a DVD mají schopnost udržet data až 50 let, pokud jsou skladovány v pokojové teplotě a ve tmě.

 

Další možností je zálohovat na externí pevný disk, které se připojují k počítači přes USB. Mají velkou kapacitu, lze je připojit a odpojit podle potřeby – pro případ zálohování například jednou týdně a disk potom uložit na bezpečné místo. Data na nich by měla být v bezpečí po dobu až 10 let.