Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak na digifotky

Příspěvky

Prohlížíme fotky

6. 10. 2007

Cenově dostupné digitální fotoaparáty způsobily fotoboom – všichni fotíme jako o závod, poté fotky rozesíláme e-maily a v počítačích skladujeme po tisících. S digitálními fotografiemi lze ale pracovat více – vylepšovat jejich vzhled, vystavovat v internetových fotoalbech nebo internetových fotogaleriích, upravené fotografie použít pro výrobu domácích kalendářů, pohlednic či novoročních přání.
 

Stahujeme (download) program a instalujeme do počítače

5. 10. 2007

Potřebné programy si můžete buď zakoupit, nebo vybrat program zdarma (freeware) například na Stahuj.cz http://www.stahuj.cz.

 

Upravujeme fotky ve IrfanView

4. 10. 2007

Digitální fotografie mají obrovskou výhodu, že si je můžete sami doma upravovat – nepříliš povedený snímek můžete vylepšit ořezem, zostřením či úpravou barev.

Návod na editaci fotografií je pro IrfanView, ale věřte, že jiné editory fungují víceméně stejným způsobem.

 

Rozesíláme fotky e-mailem, zipujeme

3. 10. 2007

Fotografie k prohlížení rozesílejte ve zmenšené velikosti - pro prohlédnutí stačí obrázek o velikosti 640 x 480 pixelů – originální snímek z fotoaparátu bývá větší než monitor, a tudíž nelze stejně prohlédnout. Odesílání i následné stahování obřích fotografií je zbytečně zdlouhavé.

 

Vystavujeme fotky na internetu

1. 10. 2007

Své fotografie můžete zdarma vystavovat ve virtuálních fotoalbech i fotogaleriích, což je výhodné pro okamžité ukazování fotografií svým blízkým, kterým pošlete jen odkaz na internetovou galerii, a oni se sami rozhodnou, kdy si je prohlédnou a kolik času prohlížení věnují.

 

Zpracování ve fotolabu, další využití fotografií

30. 9. 2007

Papírové fotografie vám kvalitně a relativně levně vyrobí z doneseného CD či paměťové karty ve fotolabech. Naprostá většina fotolabů nabízí rovněž možnost zadat zakázku po internetu a poté si již jen dojít vyzvednout hotové fotografie, případně si je nechat poslat až domů. Tyto služby najdete například na adresách: