Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ochrana proti virům

5. 10. 2007

Základem zabezpečení proti virům je firewall – ochranná zeď, která chrání počítač připojený k internetu před přijetím virů a blokuje nevyžádané pokusy o připojení k vašemu počítači. Propustí pouze žádoucí internetový provoz – prohlížení internetových stránek, stahování souborů, přijímání a odesílání pošty.

 

Firewall obsahuje operační systém Windows XP, který chrání pouze před útoky z internetu zvenčí, a nikoli před viry, které se do počítače dostanou z např. z CD nebo povoleným stažením.

 

Firewall vás neochrání před spamovou poštou a nedokáže identifikovat viry v počítači.

 

Přesvědčit se, jestli máte na svém počítači firewall zapnutý, můžete kliknutím na Start ® Ovládací panely ® Brána firewallu systému Windows.

 

Pokud Windows XP nemáte, můžete si stáhnout zdarma jiný druh firewallu – jedním z nejpoužívanějších je ZoneAlarm http://www.stahuj.cz/internet_a_site/bezpecnost/proxy_a_firewall/zonealarm/.

 

Firewall je opravdu jen základ, počítač je před chránit před všemi druhy virů kvalitním antivirovým programem, který se automaticky aktualizuje alespoň jednou denně. K nejčastěji používaným patří Norton Internet Security, AVG Internet Security, McAfee Internet Security.

 

Bezplatné i komerční programy najdete na www.stahuj.cz

http://www.stahuj.cz/utility_a_ostatni/antiviry/kompletni/

 

Druhy virů:

 

Spyware - program, který sbírá data z počítače a ty pak e-mailem či jinak předává tvůrci spywaru – může jít o seznam navštívených stránek, přístupová hesla, piny pro vstup do on-line bankovních účtů.

 

Adware – program, který obtěžuje otevíráním oken s reklamou nebo mění domovskou stránku počítače.

 

Červ - šíří se bez přičinění uživatele, vytváří stále další kopie a  může tak využít celou paměť počítače nebo datovou kapacitu, takže počítač přestává odpovídat.

 

Trojský kůň - program, který je na první pohled užitečný (archivační program, přehrávač médií aj.), ale ve skutečnosti páchá škody – vytvoří bezpečnostní díru, a tak pomůže šíření dalších virů (červů).

 

Monitor klávesnice (Keylogger) - zaznamenává údery uživatele na klávesnici při psaní, aby zachytil soukromé informace, hesla nebo údaje o kreditních kartách. Někdy může být keylogger i zařízení, které je fyzicky připojené k počítači.

 

 

Další antivirová opatření

 

  • Neotvírat e-mailové přílohy od cizích lidí byť mají sebelákavější obsah (např. fotky nahé Anny Kurnikovové). Pokud se vám zdá podezřelý e-mail s neočekávanou přílohou od známého, raději ho před jejím otevřením zkontaktujte a přesvědčte se, že vám ji zaslal.

 

  • Nikdy neodpovídat na spamovou poštu – pokud v odpovědi požádáte o ukončení zasílání, potvrdíte, že je vaše adresa platná a budete dostávat ještě více spamové pošty.

 

  • Založit si speciální e-mailovou adresu pro registrace do diskusních skupin či zasílání e-mailových novinek.

 

  • Neuvádět nikde na internetu e-mailovou adresu ve skutečné podobě – místo @ piště zavinac nebo (a). Vyhledávače spammerů totiž procházejí internetové stránky a hledají nové adresy.

 

  • Nedůvěřovat e-mailům z bank a dalších institucí, které mohou být podvržené a ve kterých se po Vás žádá sdělení důvěrných informací (PIN karty, číslo karty, číslo účtu, hesla), takové získávání důvěrných informací se nazývá „phishing“. Tyto instituce takto se zákazníky nekomunikují, pokud se chcete přesvědčit, zavolejte do Vaší banky a zeptejte se, zda posílali dotyčný e-mail.

 

 

 

Příznaky napadení virem

  • Pokud dostanete výstrahu nebo varování před virem od antivirového programu.

  • Váš počítač nebo internetové připojení jsou pomalejší.

  • Počítač se začíná chovat divně nebo se často hroutí.

  • Virus se sám ohlásí.

  • Když dvakrát kliknete na e-mailovou přílohu, začnou se dít divné věci.

  • Antivirový program je bez důvodu deaktivován a nelze jej znovu spustit.

  • Antivirový program nelze nainstalovat na počítač nebo se nechce spustit.

  • Na obrazovce se objevují divná dialogová okna nebo hlášení.

  • Dostanete od někoho e-mail s upozorněním, že od vás dotyčný dostal virus.

  • Na ploše se objeví nové ikony.

  • Neočekávaně se z reproduktorů začnou ozývat divné zvuky nebo hudba.

  • Z počítače zmizí určitý program, aniž byste jej úmyslně odstranili.

  • Operační systém Windows se nechce spustit nebo se při spouštění objevují chybová hlášení.

  • Objeví se chybové hlášení oznamující nedostatek paměti, ačkoli váš počítač má paměti dostatečné množství.

  • Nové programy se neinstalují správně.

  • Disková utilita, jako např. Scandisk, hlásí množství vážných chyb disku.

  • Počítač přestane reagovat („zamrzne“) vždy, když se pokoušíte používat produkty Microsoft Office.

  • Nelze spustit program Windows Task Manager (obyčejně se spouští stisknutím Ctrl + Shift + Esc).

Nicméně vzhledem k tomu, že mnoho virů je vytvořeno pro kriminální účely, jsou stále častěji tvořeny jako neviditelné a nemusejí vykazovat žádné příznaky.

Co se zavirovaným počítačem?

Pokud je počítač napaden „běžným“ virem, stačí většinou počítač odvirovat pomocí antivirového programu. To zvládne pokročilejší uživatel nebo specializovaný odborník, který také skenováním přesně zjistí, o jaký druh viru se jedná.

 

Dva bezplatné on-line skenovací nástroje lze nalézt na stránkách společností McAfee a Symantec. Zde obdržíte pokyny, jak odstranit specifické viry a v případě běžných virů vás nasměrují přímo na on-line nástroje pro jejich odstranění.

 

Pokud se totiž jedná o spyware, je dobré požádat o pomoc odborníka, protože likvidace spywaru je složitá - tento druh programu se totiž rozkopíruje do celého počítače, a pokud není dobře zneškodněn,  dokáže se přes internet znovu doinstalovat a dál škodit.

 

Nejnebezpečnějším virem je tzv. rootkit, který nenapadá počítače běžně. Jedná se o program, který útočníkovi umožní vzdálený přístup do vašeho počítače. Při jeho likvidaci je nutné zazálohovat všechna data a znovu nainstalovat operační systém.