Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fulltextové a katalogové vyhledávače

5. 10. 2007

Fulltextové vyhledávače

Google http://www.google.cz

Jyxo http://www.jyxo.cz

Altavista http://www.altavista.cz

HotBot http://www.hotbot.com

Euroseek http://www.euroseek.com

Prohledávají texty všech stránek – webové stránky, textové soubory (.doc, .pdf, .txt a další).

Po zadání hledaného výrazu (i spojení více slov) zobrazí seznam odkazů na stránky, na kterých se výraz vyskytuje.

Pořadí je určeno tím, kolikrát se hledaný text na stránce vyskytuje, jaká je její návštěvnost a jak často je aktualizována.

Každý vyhledávač prohledává internet svým způsobem, proto každý vyhledávač může zobrazit různé výsledky.

Hledání na Googlu

Po zadání adresy http://www.google.cz (či http://www.google.com, která bývá z České republiky automaticky přesměrována na www.google.cz) se objeví políčko Web pro vyhledávání na webových stránkách.

Můžete si zvolit, zda Prohledat web (ve všech jazycích) nebo Stránky pouze česky.

Pro seznam odkazů klikněte na Prohledat Googlem, pro zobrazení prvního příspěvku klikněte na Zkusím štěstí – a doufejte, že budete mít štěstí a že onen první odkaz bude ten pravý, nejvíce relevantní a vy už nebudete muset hledat dále.

Pro upřesnění vašeho hledání využijte možnosti Pokročilé vyhledávání, ve které si nastavíte, co a kde přesně hledat.

Obrázky (a fotografie)

Google můžete využít i k hledání obrázků a fotografií – Google je vyhledává podle textové informace, která obrázek doprovází – názvu obrázku (pejsek.jpg), klíčových slov, popisku a textu na stránce, na níž je obrázek.

Toto hledání je tedy méně dokonalé, protože závisí na textovém popisu.

Google přišel ovšem s novinkou, která může vyhledávání obrazových informací zpřesnit, a tedy zefektivnit. V možnostech Rozšířené vyhledávání obrázků můžete nastavit hledání obličejů.

Kromě Typu obsahu můžete nastavit, Velikost - jak velké obrázky chcete zobrazit (například pouze velké, které můžete dále použít), Barvu či Typ.

Skupiny

V možnosti skupiny můžete diskutovat online nebo přes e-mail, vytvářet vlastní stránky nebo si nastavit vzhled a grafiku.

Adresář

Stránky roztříděné podle témat.

Další služby

Google nabízí celou řadu služeb zdarma: e-mail, satelitní snímky Země (Earth), blog, editaci fotografií (Picassa) http://images.google.cz/intl/cs/options/index.html

V angličtině je služeb ještě mnohem více (vyhledávání na univerzitách, mezi patenty aj.)

http://www.google.com/intl/en/options/index.html

 

Katalogové vyhledávače

Seznam http://www.seznam.cz

Atlas http://www.atlas.cz (Seznam a Atlas vyhledávají stejným způsobem)

Yahoo http://www.yahoo.com

Infoseek http://www.infoseek.com

Lycos http://www.lycos.com

Prohledávají jen stránky, které jsou zařazeny do katalogu – je v nich tudíž méně informací, které jsou ovšem více relevantní – nezobrazují tedy tolik „plev“ jako fulltextové.

Katalogové vyhledávače nabízejí na titulní stránce seznam tématických oblastí – z nich se dostanete do podoblastí - postupně zpřesňujete oblast a místo - až na konci dostanete seznam odkazů, které spadají do vámi vybrané oblasti.

Nejvýše zobrazuje placené odkazy (majitelé nebo provozovatelé stránek zaplatili za to, že odkazy na jejich stránky budou zobrazovány přednostně), poté stránky podle výsledků vyhledávání.

V těchto vyhledávačích můžete samozřejmě vyhledávat jako ve fulltextových pomocí hledaných výrazů – zobrazí se vám méně stránek – jen ty, co byly zaregistrovány do katalogu.